piątek, 24 kwietnia 2015

GotuJEMY- Sakiewki z pizzy z miesem mielonym

Witam, witam! Mamy już na szczęście piąteczek!:) A to oznacza troszkę więcej wolnego czasu i nareszcie możliwość napisania posta, który czekał i czekał na swój moment. Jakiś czas temu przyszedł czas na kulinarną nowość u mnie - sakiewki z pizzy z mięsem mielonym, które pokazywałam na Instagramie i sporo z Was było zainteresowane jak wyszło. No a wyszło bardzo dobrze, więc dzisiaj leci przepis. Znalazłam go w gazetce biedronkowej, zapowiadał się ciekawie, więc spróbowałam i na pewno do niego wrócę nieraz.

 SKŁADNIKI: 
(porcja dla 4 osób - dość spora :P)

Ciasto:

- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml ciepłej, przegotowanej wody

Farsz:
- 1-2 papryki 
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule czerwone ( ja dałam jedną biała, jedna czerwoną)
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mieszamy ze sobą w misce dwie mąki, dodajemy sól i powoli wlewamy ciepłą wodę. Następnie wyrabiamy ciasto prze ok. 5 min.
2. Dzielimy ciasto na 4 części (albo i więcej, w zależności ile chcemy mieć sakiewek), przykrywamy je ściereczką i bierzemy się za farsz! :)
3. Odcedzone pomidory z puszki kroimy i wrzucamy do miseczki wraz posiekanym (albo zgniecionym) czosnkiem, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
4. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy posiekane cebule oraz papryki. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie dodajemy mięsko i smażymy, dopóki Nam się nie zetnie.

5. Każdy kawałek ciasta jak najcieniej rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym układamy je na papierze do pieczenia.
6. Uzyskane prostokąty smarujemy przyprawionymi pomidorami i na nie nakładamy mięsny farsz.
7. Brzegi prostokątów zaginamy do środka, tak aby nasze sakiewki przybrały kształt otwartego pieroga.
8. Tak przygotowane sakiewki przekładamy z papierem na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok.10 min. (w zależności jak się nam ciasto szybko zrobi)
9. Na koniec posypujemy natką pietruszki i gotowe! :)


Spróbujcie koniecznie! Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz